2019-01-09 14:29:28• hírek • x

Száraz és viszket gyermeke bőre a hidegben? A bőrgyógyász tanácsai

Azért fontos beszélni a bőrszárazságról, mert a hideg szezonban ez nagyon gyakran előforduló panasz kicsiknél és nagyobbaknál egyaránt. A viszketéssel járó kellemetlenség hátterében sokszor más jellegű egészségügyi probléma is meghúzódhat.

Dr. Varga Katalin bőrgyógyász szakorvossal beszélgettünk a bőrszárazság különböző okairól és megoldási lehetőségeiről. „Gyakran jönnek hozzám bőrszárazsággal kapcsolatos panaszokkal a betegek, ennek a hátterében sokszor több minden állhat, akár korosztálytól függően is.” - meséli a doktornő.

 

A kicsi gyermekek esetében leggyakrabban az atópia okozza a kellemetlenséget.

 

Az atópiás dermatitisz egy olyan állapot, amikor az immunrendszer normális ingerekre túlzott választ ad. Létrejön egy gyulladás a szervezetben, ami miatt a már eleve áteresztőbb bőr szárazabb lesz. Ez azzal jár, hogy kiáramlik a víz a bőrből és könnyebben beférkőznek a kórokozók, melyek még jobban beindítják a gyulladást, és egy önmagát elősegítő folyamat kerekedik. Ennek a betegségnek a szubjektív tünete az iszonyatos viszketés.

 

Annyira erős lehet az érzés és a késztetés a vakarózásra, hogy a gyermek nem tud aludni, az iskolában nem tud odafigyelni. A hajlatokban jelentkezik leggyakrabban, de akár az arcra is kiterjedhet az elváltozás. Fellángolásokban jelentkezhet egészen kisgyermekkorban, utána kiskamaszkorban, de akad olyan eset is, aki ezt továbbviszi a felnőttkorba.

 

A probléma megoldása lényegében egyfajta elővigyázatos életmód.

 

Kezelhetjük a fellángolásokat gyulladáscsökkentőkkel, a bőrszárazságot megfelelő hidratálókkal, de ez nem teljesen elegendő. Ezekben az esetekben speciálisabb hozzáállás szükséges. Oda kell figyelni az étrendre és más környezeti tényezőkre is: a lakásban, főképp a szobában legyen megfelelő a páratartalom, továbbá az allergének kiszűrésére is törekedni kell, amennyire csak lehetséges. Allergének lehetnek: kutyaszőr, macskaszőr, más tollas vagy szőrös házi kedvenc, poratka, pollen. Ezekkel az óvintézkedésekkel a kellemetlen tünetek kordában tarthatóak.

 

Amit ilyen esetekben még tenni lehet:

 

Tisztálkodáshoz a gyermek számára olyan készítményt válasszon, mely bár tisztítja a bőrt, de nem szárítja. Vannak különböző fürdőolajok, melyek a bőr hidratáltságának érzetét keltik, de nem szárítják azt. Fürdetés után pedig megfelelő hidratálókrémmel ápolja a testfelületet. A megfelelő azt jelenti: ne legyen benne tartósítószer, ne legyen benne parabén, mert ezek beindíthatják az immunválaszt, ugyanakkor tartalmazzon ceramidokat, melyek segítenek újjáépíteni a sérült bőrt.

 

Ezeket a krémeket, dermato-kozmetikumokat patikában szerezhetik be szakorvosi ajánlatra.

 

Dr. Varga Katalin bőrgyógyász szakorvos a Korall Klinikán elérhető. Rendelési ideje hétfőn, kedden és szerdán 08:00 órától 15:00 óráig. Csütörtökönként, valamint péntekenként 13:00-tól 20:00 óráig lehet bejelentkezni. Időpont egyeztetés céljából hívják a klinika telefonszámát: 0361-412.037, 0361- 800.820 vagy 0771-630034.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: